"Śniadanie daje moc"
Już po raz trzeci uczniowie klas I – III dnia 8 listopada przystąpili do ogólnopolskiej akcji „Śniadanie Daje Moc” pod kierunkiem swoich wychowawców.
Uczniowie wcześniej zorganizowali kącik przyrodniczy z jesiennymi darami, w których nie zabrakło owoców i warzyw. Następnie podczas kilku zajęć lekcyjnych zapoznali się z różnymi wierszami o tej tematyce. Potem wielozmysłowo poznawali wybrane warzywa. Poznali budowę rośliny warzywnej, rozróżniali część nadziemną i podziemną, wyodrębniali i nazywali jadalne części roślin, tworzyli plan opisu warzywa. Słownie oraz pisemnie opisywali warzywa według podanego planu. Podczas tych zajęć pozyskali informacje na temat roli prawidłowego żywienia, rozmawiali o zasadach zdrowego odżywiania, m.in. o tym jak komponować posiłki, jak łączyć smaki. Zwracali także uwagę jak ważną rolę odgrywa jedzenie owoców i warzyw każdego dnia, a także spożywanie pierwszego śniadania. Podczas robienia kanapek dzieci uczyły się tego, czym jest kultura spożywania posiłków i higiena ich przygotowywania.
Podsumowaniem tych wiadomości było przygotowanie śniadania w dniu 8 XI 2013r., które jest bardzo ważne dla prawidłowego rozwoju dzieci, zarówno fizycznego, jak i umysłowego.
Dzięki temu konkursowi propagowaliśmy wiedzę o zdrowym żywieniu i podkreślaliśmy ważność śniadania, jako najważniejszego posiłku dla uczniów w ciągu dnia. Odpowiednia dieta zapewnia dzieciom sprawność fizyczną, zdolność do nauki i koncentracji, chroni ich przed niedoborami energii i składników odżywczych, a także przed rozwojem chorób powstających na tle wadliwego żywienia .
Dzieci pod opieką wychowawców wykonały piękne, kolorowe, bajeczne kanapki, na których były myszki, rybki, gwiazdki, serca, kwiatuszki, misie, pajacyki, ośmiorniczki, grzybki itp. Było przy tym wiele zabawy i śmiechu, a wspólny posiłek smakował wszystkim. Cieszymy się, że uczniowie od najmłodszych lat uczą się podstaw zdrowego żywienia, kultury spożywania posiłków i higieny ich przygotowywania. Dzieci pamiętały też o tym, że trzeba umyć warzywa i owoce przed jedzeniem.
Podczas wspólnego śniadania byli obecni rodzice uczniów, którzy pomagali przygotowywać drugie śniadanie, dekorować stół. Nie zabrakło na nim jesiennych oraz dekoracyjnych elementów, ozdób i dodatków takich jak: kolorowe obrusy, serwetki, patery na kanapki, świece, owoce w koszu i przetwory na zimę wykonane własnoręcznie przez rodziców. Aby było „smacznie, zdrowo i kolorowo”, uczniowie przebrali się za różne owoce i warzywa. Dzieci uczestniczą także w kilku ogólnopolskich akcjach „Owoce w szkole” i „Szklanka mleka”, gdzie kilka razy w tygodniu dostają świeże mleko, warzywa i owoce.